21 вересня 2016 р.

Православні християни святкують Різдво Пресвятої Богородиці: традиції свята


Сьогодні, 21 вересня, християни відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці, або, як називають його в народі, "Другу Пречисту". Згідно з народним календарем, у цей день настає осінь. Про це пише сайт "Народні традиції".

За церковним переказом, Богородиця народилася в ті часи, коли релігія була в занепаді. Марія була обрана на роль матері Ісуса Христа, оскільки було дуже благочестива. Вона слухняно навчалася в монастирі, сумлінно вивчала Святе Письмо, а значить, краще підходила для виконання важливої місії народження Сина Божого.

Свято Другої Пречистої традиційно вважається жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду.

В цей день жінки, у яких немає дітей, готують обід і запрошують бідних, "щоб молилися Богородиці за їх дітей". Такі жінки також замовляють службу Божу в церкві, а після богослужіння запрошують людей до себе на обід.

Кажуть, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров'я та щастя дітей, яких вони чекають, в цей день мають особливу силу.

Різдво Пресвятої Богородиці відзначали як свято справжньої радості. У ці дні не працювали, не постували, а після молитов у храмі запрошували в гості.

На Другу Пречисту припадає останній термін заготівлі чарівного зілля. Вважалося, що зібрані між Першою і Другою Пречистими трави мали особливу властивість привертати хлопця до дівчини (чоловіка до жінки і навпаки).

Тому і були обумовлені останні походи по калину і барвінок. Однак дітям забороняли ходити польовими та лісовими дорогами, тому що "там вужі сушаться".

Також з цього дня вже можна було засилати старостів до дівчат.

"Прийшла Пречиста - принесла старостів нечиста", - йдеться в прислів'ї. Якщо ж молоді вже зіграли весілля, то в цей день до них у гості йде рідня, а молодим треба звітувати перед гостями про своє подружнє життя. Молоді також йдуть в гості: як правило, до батьків молодої разом з свекром та свекрухою для встановлення та підтримки добрих стосунків між невісткою та батьками чоловіка і між родинами сватів.

Немає коментарів:

Дописати коментар