21 вересня 2016 р.

Віра незнищенна

Стояла у Вербовому церква. Висока, велична…

Кажуть, що її купола було видно не тільки з усіх куточків Вербового, а й навіть з Оріхового. Дзвін було чути далеко за межами села.



Почали її будувати у 1909 році. Будівництво велося кілька років. Збудована і дорого оформлена  церква була на кошти поміщиків у 1912 році. Крім самого храму  було кілька церковних будівель, які й сьогодні стоять: дякова хата – теперішня бібліотека, попова хата – теперішня амбулаторія, церковно-приходська школа – теперішній сільський будинок культури. Були і церковні комори - «гамазеї», на місці яких зараз стоїть приватний будинок.

Відкриття церкви було в день Різдва Пресвятої Богородиці - 21 вересня.

З приходом радянської влади церкву почали руйнувати. Знищення почалося у 1935 році. Та ця справа виявилася непростою. ЇЇ кілька разів підривали, а деякі стіни так і стояли. Алтар був пофарбований синьою фарбою, якій не були страшні ні дощ, ні сонце.

Під час війни теж остаточно не знищили. Фундамент так і стояв. Його ніяк не могли розбити. Він був у глибину та ширину не менше двох метрів. Якщо камінь розбивали, то цементний розчин залишався. Кажуть, що в нього додавали курячі яйця.

У 1954 році Костя Золотар підклав вибухівку, яка і знищила рештки церкви. Вибух був дуже сильним, але сусідні будівлі залишилися неушкодженими.

Хоча храм і знищили, та віру в людей не можна забрати. Під час ІІ світової війни церква була в приміщенні теперішнього клубу. Пізніше – у звичайних сільських хатах, в будівлі місцевої лікарні.

До речі, на місці зруйнованої церкви в кінці 80-х років ХХст. возвели величезний будинок  культури. На зовнішній стіні будівлі утворилася велика мокра пляма, яка не зникала, обрисами дуже схожа на Богородицю. Люди одразу почали говорити, що клубу на місці церкви не буде. Так і сталося. Будинок культури залишився недобудованим, а на початку ХХІ ст. його розібрали на будматеріали.

У 2010 році Вербівською сільською радою прийняте рішення про відновлення церкви в селі. Зокрема, вирішено пристосувати для цієї мети приміщення колишньої музичної школи, де було зроблено капітальний ремонт за кошти сільради, громади.

Більше століття 21 вересня вербівці відзначають храмове свято. А у Вербівській сільській церкві Різдва Пресвятої Богородиці проходять святкові літургії.


Харченко М.В.
За спогадами жителів села Вербове





Різдво Богородиці 1722 р. Іконостас Загоровського монастиря (Вощатинський іконостас) Йов Кондзелевич


Немає коментарів:

Дописати коментар