15 липня 2013 р.

Активні читачі – учні та пенсіонери

Центр села Вербового означений рядом старих цегляних будівель. Це, зокрема, споруди, в яких нині розташовані клуб, лікарня, поштове відділення, один з місцевих магазинів. Деякі зведені в кінці ХІХ – на початку ХХ століття. В одній із них знаходиться і сільська бібліотека.



Остання, як частина культурно-освітньої сфери, переживає не найкращі часи. Виросли покоління, котрі не люблять читати, а процес пізнання світу заміняють плаванням-блуканням у павутині інтернету. Тож не обновляються книжкові фонди, а функції бібліотекарів обмежуються видачею і прийомом літератури. Тим більше, що вони нерідко працюють у, м’яко кажучи, нетеплих приміщеннях і наполовину ставки. Як ці процеси торкнулися вербівської книгозбірні?

Завідує бібліотекою Наталія Андріївна Жук. Вона тут уже 32 роки, відтоді як закінчила Мелітопольський бібліотечний технікум. Застала період і активного інтересу до читання, а нині є свідком його згасання як з об’єктивних, так і суб’єктивних причин.

– Книжковий фонд нараховує близько 14 тисяч томів. Більшість з них придбані раніше, коли на оновлення книг виділялися значні кошти, – розповідає жінка. – Основну частину складає художня література, але є і довідкова, і спеціалізована. В бібліотеці зареєстровано більше 500 читачів, активних з них третина, в основному – школярі і пенсіонери. Перші, звичайно, читають книги з шкільної  програми, але, інколи, і для душі, а другі, бо вони з того, ще активно читаючого покоління.

– Щось новеньке з’явилося за останній час?

– У нинішньому році до бібліотеки надійшли п’ять томів «Енциклопедія сучасної України». 1200 гривень виділила сільська рада зі свого бюджету для передплати періодичних видань – газет і журналів на 2013 рік.

У книгозбірні нетепло, біля ніг завідуючої стояв електрокамін. Доводиться їй і прибирати в приміщенні, і вирішувати різні господарські питання. Проте вона працює на повну ставку. І головне, що в бібліотеку йдуть односельчани.

В.Харченко.

Фото М.Дрюченка.




Вихованці дитячого садка "Росинка" знайомляться з бібліотекою


Фото: М. Харченко


Немає коментарів:

Дописати коментар