22 липня 2014 р.

Хімічна «атака» у Вербовому

Тривожна вістка надійшла із Вербового. 29 червня літак, який здійснював десикацію посівів гороху в місцевій агрофірмі, зачепив хімпрепаратом і людські городи.



Застосування літальних апаратів для обробітку посівів сільськогосподарських культур практикується давно. З літаків підживлюють міндобривами посіви, здійснюють їхню десикацію (агрозахід для прискорення дозрівання), обпилюють (обприскують) поля від шкідників. У період СРСР працювали цілі загони такої авіації, дотримуючись суворих правил безпеки. Але з розпадом ця служба перейшла в приватні руки. Агрофірми наймають навіть поодиноких пілотів, які викупили літак типу АН-2 і мають ліцензію на польоти. Через нехтування безпеки нерідко трапляються падіння літальних апаратів, зазнають пошкоджень посіви.

Ось що розповідає жителька села Світлана Михайлівна Кохан, депутат сільради:


− Десь о 5.30 ранку над хатою декілька разів пролітав літак, причому дуже низько. А о 10 годині я пішла на город і виявила, що на гарбузах, кукурудзі, буряках, картоплі з’явилися якісь плями, рослини почали сохнути. Про таке ж мені повідала і сусідка Марія.

Говорить Марія Василівна Кошілка, вулиця Леніна, 222:

− Постраждали буряки, картопля, кукурудза. Качани хотілось зварити, картоплі молодої з’їсти, а тепер боїмося, щоб не отруїтися. Не дозволяю їсти й абрикос дітям, бо листя обсипалося, а плоди висять. До того ж, від неприємного запаху, який відчувався більше двох днів, сів голос, першило в горлі.

Я з фотокореспондентом Миколою Дрюченком побували на городах цих жінок. Дійсно, картина гнітюча. Видно, що культурні рослини зазнали хімічних опіків. Можливо, вони й не загинуть зовсім, але врожайність знизиться і якість вирощеного теж.

За словами С.М.Кохан, у Л.Коцанюк, котра проживає на вулиці Гайдабури, після того, як вона згодувала «обробленою» травою каченят, ті наступного дня загинули.

Галина Андріївна Євтушенко з вулиці Лісняка, 11, теж скаржилася, що від хіматаки з літака «дозріла», хоч зараз копай, картопля, постраждала інша рослинність на городі.

Ще в неділю, 29 червня, депутат сільської ради С.М.Кохан зателефонувала вербівському сільському голові Л.М.Кравченко і розповіла про цю ситуацію. У понеділок, 30 червня, в приміщенні сільради відбулася зустріч жителів з льотчиком. Той повівся дивно: спочатку відповів, що там не літав, а коли побував на городах, сказав, що до 1 серпня рослини «відійдуть». Потім знову, що не пролітав.

Як розповіла вербівський сільський голова Л.М.Кравченко, створено комісію з депутатів сільської ради, землевпорядника, спеціалістів управління агропромислового розвитку та фітосанітарної інспекції. Вони склали акт, у якому вказали, що «при візуальному обстеженні посівів та насаджень сільськогосподарських культур на земельних ділянках для ведення особистого селянського господарства та присадибних ділянках (перелік власників додається) виявлено значне пошкодження рослин (хімічні опіки) овочевих культур, просапних (кукурудза, соняшник), кормових, баштанних, однорічних і багаторічних трав та плодово-ягідних насаджень».

Ось така ситуація. Вона викликала значний громадський резонанс. Дехто м’яко просив не виносити її на сторінки газети. Але я вважаю, що треба. Тим більше, стало відомо, що випадки пошкоджень сільськогосподарських культур при обробітку літаком зафіксовані і в інших місцях...
В.Харченко.
Фото М.Дрюченка.








Джерело: "Пологівські вісті"

Немає коментарів:

Дописати коментар