10 березня 2019 р.

                         " Масниця до нас іде – свято веде ! "




             Благословилося на світ,
             Виткнуло заспаний писок  сонце,
             Стьобнуло  промінням по всім  оселям по верхівкам  дерев,
             Від  воріт до  гірлянди і по всьому  селу
             І видно аж ген-ген до мальовничого місця.
             Від  віслюка з баранчиком до гарбузової кринички
              А від неї до гуцульчіка з трубою куди око дістає.....
Ось  таким  словами  розпочалося  святкування  Масниці в селі  Вербове. Погода була  трішки з вітром, але  це не  завадило  нам  почати  святкування. Гарною  піснею "Щедрик, щедрівочка"  попрощалися з  зимою.  
І  ось  зашумів, загудів   вербівський  ярмарок. Організатори  свята  запросили установи  території  села  прийняти  участь в конкурсі  "Найсмачніший  млинець". Свої  кулінарні  шедеври  представили - дитячий садок "Росинка", Вербівська сільська  рада, ТОВ "Агрофірма "Нива", Вербівська ЗОШ, Вербівський СБК та Вербівська амбулаторія.  
Розливається  по  алеї   регіт,  кричить, метушиться та  валає,  все це ворушиться,  смажиться  та мажиться,  вариться, жариться й па-х-не!  Наливається   грає на смакових рецепторах.  Крутиться ароматами по всій окрузі, а  на столах яйця, картопелька, варенички!  Рибка , сало , крутелики!
Млинці , узварчик ,куліш,  майонез,  сметанка, мед, мак. І борщ є і раптом біля вашого вуха -  млинці, ва-ре-нич-ки,  картопелька і бублики, котлетки , випічка,  гарячі напої  - налітайте!   З гурманів  села Вербове сформоване жюрі в складі Осадчої В.П.,Хвостик П., Фурмана Ю, Марюхи С, на  чолі з сільським головою Кравченко Л.М. завітали  на  гостини  до кожної установи. Працівники  дитячого  садка  "Росинка" вітали жюрі частівками , віршами та своїми  смаколиками, Вербівська с\р- гарним віршем та  піснею і звичайно різновидом млинців  та й самогончиом, а ТОВ "АФ" Нива" на  чолі з головою прфспілки Пелешко С.А. смачними млинцями з сиром, і як  сказало жюри найсмачнішим  самогогоном на всьому ярмарку, а далі працівники амбулаторії пригощали млинцями "протівостолбнячними", "від збудження", а заключними вітали та пригощали працівники культури та бібліотеки - запальними  частівками, вареничками, голубцями, різновидом млинців і домашнім  винцем!  Ой  як  же  було  смачно, всі  присутні  на  ярмарку  безкоштовно  пригощалися смаколиками за що дуже  вдячні нашим  господиням. А як  ви думаєте жюрі визначилось з переможцем?  Та ні , хіба можна образити господиню яка готувала, звичайно ж ні, бо в цих стравах була закладена - любов, тепло рук і душі, одним словом "Приготовано з любовью". Не  хвилюйтесь кожна  установа отримала грамоту і цукерки, які люб'язно надав наш головний спонсор ЧП "Рубан" - Рубан Роман. 
Настрій  вже  зформувався і почалась основна  частина  масового  гуляння.  На свято, всіх глядачів, повели два кума - Саніна Олена та Ураскіна Ірина, смішними гуморесками провели глядачів по  кожному дню тижня, а головні ведучі -  учасники драматичного  гуртка "Ноктюрн" ( Пругло Настя, Кишка Даша, Куцевол Маша, Куцевол Віка)  традиційними нашими українськими звичаями наповнили програму свята. Звичайно  куди ж без розваг та конкурсів. Було все і вареники їли на випередки, діставали бублики,  робили  ляльку мотанку, шукали прищіпки, каталися на вербівському таксі і звичайно  поцілунки. Пісні у виконанні вокального колективу "Асорті", танці від колективу "Світанок" та Капітошки". А головною розвагою  та вже це у нас традиція, проводимо "Благодійний аукціон" від умільців  нашого  села. Вони  люб'язно надали, а головне безкоштовно, свої вироби,  ну а ми в  свою чергу вилучені  кошти  передали дітям інвалідам нашого села на допомогу в їхньому лікуванні. Хочемо  окремо висловити подяку нашим умільцям - Дацінько Р.М,  Голод Т.Г,  Пругло Анастасії,  Бакуті Софії,      Харченко М.В,  Денисенко Г.В,  Фурман Юрію,  Яцук Ірині. Ми вдячні  за  ваші  не байдужі  серця та умілі руки, бажаємо вам натхнення і нових робіт.  Що ж свято  продовжилося і дійшло кульмінації - спалювання  масляної. 
                         Прийшла  пора  Зимі  на  північ  повертатись 
                         То ж  хоче  вона  з  нами  попрощатись
                         Дарує  Масляну  на  прощання
                         Свято  зимове – останнє ! 
                        Як будемо  здорові то  побачимось  знов
                        Ми знаємо  що ти до  нас  прийдеш
                        Іди  Зима,  приходь  Весна  !
                        Масляна  уродися  до  великодня  простягнися,
                        Від  Великодня  до Петра,
                        А від  Петра  до  тепла!  
                           Іди  Зима,  приходь  Весна!
Здраствуй  весно  здраствуй  красна
Гори, гори  ясно, щоби  не  погасло.  
Запалала наша Масниця, а ми водили круг  неї хоровод та бажали один одному  здоров'я, миру, щастя  та краси.  Куми  наші вже  заморилися та просять у дівчат кликати вже  весну .
                       Із  краю у  край  пташок  викликаю
                       Летіть  жайворонки  до  нашої  сторонки
                       Летіть  ластів’ята  до  нашої  хати
                       Весну  зустрічати, Зиму  проводжати!
 А ось і  жайворонки  прилетіли !  Розбирайте  їх  собі,  тільки  їсти  не  поспішайте . Пригощали всіх  імбирними  жайворонками та загадували кожен своє бажання в надії що воно виповниться і я думаю, що кожен  просив миру для всіх нас.
Потім  всі  разом  кликали  Весну і от вже  Куми  привели Весну, а тут якраз і почав  накрапати  дощик то ж ми  маємо  надію що вже  прийде  тепло і ми  матимемо  в  цьому  році  гарні  врожаї.
               Нехай  летять  птахи, у  поле і в лісок,
               Щоб  звучала  пісня  з  позаранку .
               Нехай  горять  мільйони  зірочок
               Кохання  людям  з  вечора  й  до  ранку.
               Я святом  обдарую  всіх,
               Своїм  теплом  вас  хочу  обігріти
               І з  ранніх  квітів виплету  вінок
                 Щоб світу, миру , сонцю  всім  радіти!
Ось  так  і  добігло  кінця  наше  свято, всі  трішки  втомилися , але отримали  такий  заряд адреналіну, святкового  настрою  що вже з новими  силами  можна  виходити  на  городи бо  гуляння  це  добре, а роботи  на  селі  завжди  вистачає.                                           
                                                           Вітаємо  всіх з Масницею !  


























































































































Немає коментарів:

Дописати коментар