25 вересня 2017 р.

                 День  визволення села Вербове.



  19 вересня  1943 року  бійцями Південно-Західного фронту 50 гвардійської стрілецької дивізії під  командуванням полковника А.С. Владиченського наше село було звільнено від фашистської навали. Наш  народ пережив страхіття війни, мужньо витримав усі випробування і доклав величезних зусиль ,аби наблизити бажану мить Перемоги . Ця мить Великої перемоги залишається найсвітлішим спомином у серці кожного громадянина України. Щоосені душі душі загиблих повертаються до свого рідного краю іскорками вічного вогню.Саме тому ми приходимо до святих місць, щоб ще раз згадати про історію рідних та близьких . Ось і ми прийшли в цей день на мітинг до пам`ятника солдату та загиблих односельчан в центрі села. 


Наше село Вербове було останнім із сіл Пологівщини , яке визволене  від фашистських окупантів. Хоч і до переможного травневого салюту залишалося довгих 2 роки, але кожна сільська родина з  великою радістю зустріла 19 вересня 1943 року. 
Тут сплять навіяно воїни -солдати, 
Чиїсь батьки ,брати й сини
Їм не судилось весен зустрічати,. 
Тих, що стрічаєм ми після війни. 


Історія України...Це постійна боротьба за ставлення народності й нації, розбудови соборної незалежної, демократичної держави. Мужніми борцями за вільне життя в Україні були не тільки наші діди й прадіди , а й наше молоде покоління. Ніхто не міг уявити , що у 21 столітті розпочнеться братовбивча війна між народами , які пліч-о-пліч боролися за свободу і Перемогу у Великій Вітчизняній війні.  Серед них і жителі нашого села - 16 наших учасників бойових дій , які героїчно виконували і виконують бойові завдання в зоні проведення АТО.
Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам`яті , бо "Герої не вмирають!" Вони в останню мить віддали ради нас найдорожче - своє життя . За нас віддали, щоб  ми жили, долюбили за них, пісень за них доспівали.  Вшануймо ж хвилиною мовчання тих, хто загинув за визволення нашого села в роки Другої світової війни, за Героїв Небесної Сотні,воїнів ,загиблих на Сході України у боротьбі за правду,справедливість,свободу, цілісність та єдність нашої держави.

23 роки незалежна Україна не знала війни. Але війна не обійшла нашу державу тепер , ми особливо  не звертали увагу на слова "Слава Україні - Героям слава", а тепер ці слова набули нового змісту . Вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовані і ні в кого немає сумнівів  , що ці герої - ветерани війни. Слова вітання лунали від голови Вербівської спілки  ветеранів -Хвостик П.С. Слова вдячності було приємно чути від  директора  Вербівської ЗОШ, Сковородка Л.Г. та учнів школи. Так, ми нащадки  сильного роду, та головне ми повинні завжди пам`ятати своє минуле , щоб жити в світлому , а головне мирному майбутньому.











Немає коментарів:

Дописати коментар