20 вересня 2013 р.

У кожній світлиці – радість, талант та смачні частування .

У рамках святкування дев'яносторічного ювілею Пологівщини кожна сільська рада презентувала свій край. З’їхалися з усього району, розгорнули на центральній площі свої світлиці, а в тих світлицях, хто чим багатий: вишиванки, поробки, сільгосппродукція, різноманітні страви, солодка медовуха. Навколо – справжній український колорит. Для іноземців, а серед гостей міста були й такі, – справжній веселковий рай: жінки і дівчата в українських вишиванках, у вінках; вусаті чоловіки з баянами, балалайками. Всі танцюють, співають, пригощають національними стравами: пиріжками з картоплею, варениками, салом, пампушками з часником. На день народження свого району кожна сільрада постаралася на славу. 

Вербове  славиться перш за все своїми людьми: трудовими колективами, спортсменами, співаками і танцюристами. Тому всі бажаючі мали можливість познайомитися з "Вербівською родиною". Біля горниці красувалися картини «Пологівської красуні-2013», талановитої юної художниці Тетяни Колєснікової. Також були виставлені вишивки Кравченко В. О., Дацінько Р. М. та учнів Вербівської ЗОШ, картини Сороки О. Та найбільше погляд привертала жива статуя Карлсона. У казкового героя перевтілилася завідуюча сільським будинком культури Наталя Бобкіна. Це була її ідея, її ініціатива і, власне, вона втілила її у життя. Ну, а гостей з хлібом-сіллю зустрічали привітні усміхнені жіночки: Кравченко Л.М. (голова сільради), Качан О.В., Сердюк Н., Денисенко Г., Яцук І., Жук Н., Редька О.

Село Інженерне розгорнулося найширше. В одній світлиці жіночки торгували сметаною, медом, м’ясистими курочками, а в іншій виставила свої роботи художня студія «Арт-Світ». У цей час дві жіночки Віра Цоліна та Валентина Спиця разом із своїм отаманом Олександром Урсулом «здійснювали» бажання пологівців. Для того, щоб загадати бажання, достатньо було вкинути до глека, що висів на чарівній криниці, пару копійок.

Григорівську світлицю прикрасили роботи народних майстрів. Це і вироби Миколи Бондаренка, і вишивані картини Тетяни Кальченко. Імпозантний чоловік у вишиваній сорочці, Григорівський сільський голова Петро Банько, гостинно запросив і нас до святково прибраної кімнати, де григорівчанки співали народні жартівливі пісні.

Гостинно зустрічали відвідувачів й тарасівці. Пригощали всім, що було на столі – фаршированою щукою, маринованою рибкою, смаженими реберцями. Господарі тарасівської світлиці здивували не тільки смачними стравами, але й прекрасним вокалом та чудовими роботами Дар’ї Лебідь. . Тарасівський гурт «Жайвір» здалеку припрошував до світлиці своїми веселими піснями.

Так само гарно співали й «Кубансько-чубарівські козаки», вони запалили пологівців своїм драйвом, всі хотіли з ними сфотографуватися. Такі вже гарні вони були! У цей час біля своєї світлиці костянтинівська «Комунарочка» виконувала свої хіти, які вже давно полюбилися нашим землякам - «Богиня», «Секс-бомба». Ех! Повз таких дівчат не можна було пройти, щоб не заглянути хоч на хвильку. «Берегиня» Пологівського сільського будинку культури також не відставала. Учасниця гурту Майя Льогких відома у Пологах за авторство гімну села Пологи, спеціально до цього свята написала пісню, яку «Берегиня» подарувала пологівцям на день народження. Їхня світлиця була не менш яскравою і не менш багатою за інші.

У чапаєвській світлиці зустрічали гостей гарненькі україночки з рум’яними щічками. Вони сиділи біля колиски з немовлям, співали мелодійних пісень, а з собою в дорогу давали пакуночок з тепленькими пиріжечками, мабуть, щойно з печі. А господиня Любов Іванова торгувала продукцією АФ «Батьківщина». Кожен міг купити собі тутечки смачненької ковбаски, печену курочку чи булочку, кому що до вподоби.

Семенівці і новоселівці дивували вишуканими стравами і «сипали» жартами на всі боки. Басанці презентували картину невідомого художника «Басанська громада пише вітального листа жителям Пологівщини та презентували все, чим багате їхнє село. У Кінсько-Роздорівській світлиці накрили величезний стіл, який ломився від різноманітних страв та напоїв. Олександр Захряпа, сільський голова, зі щирою посмішкою запрошував всіх. Гріх було не зайти! Тут так гарно, на білій скатертині хліб і сіль і все, чого душа побажає.

До святкових світлиць завітали і почесні гості: народний депутат України Олександр Дудка; директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Ірина Конарєва; наша землячка, начальник служби у справах дітей при Запорізькій ОДА Антоніна Матвєєва; голова Запорізької обласної ради Віктор Межейко; голова Пологівської РДА Юрій Коноваленко; голова Пологівської райради Павло Журавльов; міський голова Віктор Корольов та інші шановні гості. Вони вітали господарів та господинь, куштували їхні частування та дарували подарунки. Найціннішим подарунком стала фотокнига «Пологівському району - 90», яка вийшла тиражем у 90 екземплярів спеціально до 90-річчя утворення Пологівщини.

До самого вечора двері світлиць були відкриті для пологівців. Всіх приймали з радістю, ніби вдома.
























Джерело: "Районка"

Немає коментарів:

Дописати коментар