23 травня 2019 р.

                                     " Таврійське  намисто "


Цьогоріч  саме під такою назвою 17 травня  у  Вербівському  СБК відбувся звітний  концерт аматорської  народної  творчості  , а  саме  огляд  художніх аматорських колективів, окремих виконавців та майстрів народного мистецтва, приурочений  80-й річниці утворення Запорізької області в рамках  районної  культурно-мистецької  акції:  «Таланти рідної землі, тобі даруємо, Запоріжжя."   За традицією, у фойє закладу була розміщена багатобарвна виставка робіт майстрів -  «Наш  пошук  і  творчість – тобі Україно», які своїми золотими, творчими руками створили чимало робіт, котрі чарували всіх присутніх своєю неповторністю. Вишивка і образотворче мистецтво змушували не проходити повз них, а навпаки - замилуватися ними.  Серед присутніх гостей також було керівництво - 

Сільський  голова с. Вербове  Л.М. Кравченко, 
Начальник відділу культури і туризму  Діденко Марина Вікторівна,   
Директор  Пологівського РОМЦ  Колісник Світлана Петрівна,
Провідний  методист Пологівського РОМЦ Бородавко Олена Миколаївна
Гамірно, але трішки з хвилюванням   всі  артисти  чекали  початку  дійства. З привітанням та  побажаннями гарного  звіту  до присутніх звернулася Сільський голова Л.М. Кравченко .
Зазвичай найважливішою складовою будь-якого масштабного свята є вступна частина (пролог). Захід присвячений   80-й річниці утворення Запорізької області в рамках  районної  культурно-мистецької  акції:  «Таланти рідної землі, тобі даруємо, Запоріжжя."    І  ось  почалося дійство з далекого  минулого на сцену вийшов  кобзар із  поводирем тиха мелодія бандури та розповідь про заселення  Дикого Поля, про мальовничі  краєвиди  повели глядачів у далекий 1790 рік.  У ті давні  часи у Дикому Полі ходили  кочівники та вже скоро люди почали осідати на цих  землях. Серед племен які осіли в Дике Поле були – скіфи,сармати, гунни, половці, хазари. У степах Дикого Поля починали займатися землеробством та скотарством.  Наступними стали планові переселення на вільні землі колишнього Дикого Поля вихідці із Київської, Полтавської, Чернігівської, Воронезької та Курської губерній,  дороги, що вели з Правобережної і Лівобережної України в Дике Поле, були переповнені переселенцями. Піднімаючи хмари пилу , вдень і вночі, поодинці і сім`ями йшли і їхали вони на нові землі. Часто переселенці рухалися ватагами до тисячі осіб. Одні прибували з майном, худобою, кіньми, а інші - «наго и пешо».

                        Чарівна  пісня  лине  рідним  краєм
                        З прадавніх  сивих  тих  віків.
                        У  ній  і  смуток  й  радість  об’єднались,
                        Вселивши  душу  мудрістю  віків.
А далі пішли номер за номером -  пісні і танці, вірші й мініатюри. В  скорботі  схилили  низько голови перед пам’яттю людей різного віку – героїв  1939-45 років ,  героїв  інтернаціоналістів ,  героїв  Небесної сотні,  яких було вбито у мирний, цивілізований  час XX -  ХХІ століття. Вітали присутніх  в залі  жінок з святом  матері, основна  частина  концерту була приділена  темі   вишиванки та спадщині   нашого  народу.   "Балада про вишиванку"  збентежила  кожного  присутнього, театральний гурток "Ноктюрн" доніс  глядачу  кожним словом історію виникнення вишиванки. Слова  вдячності  і  любові  до  жінки,  матері  з номеру в номер  несли  наші  аматори.  Головною і провідною ниткою  всього концерту  звичайно  була  тема  вишиванки, починаючи  від оформлення сцени, танців, пісень, а фіналом звісно став  танець "Світ без війни", бо в кожному русі, в кожному слові ми всі  прагнемо лиш  одного - це мирного  неба на  нашій Україні. 
«Таврійське намисто»  було зібране  за участі  творчих  аматорів  Вербівського  будинку  культури, а саме :
Танцювальні  колективи  «Світанок»,  «Джерельце», 
Любительське  обєднання  « 18 + »,
Фольклорний колектив «Селяночки- паняночки»
Вокальний колектив «Асорті»,
Денисенко Галина,  
Ураскіна Ірина та Сердюк Олександр,
Дует «News»,
Драматичний гурток - «Ноктюрн», "Елегія"
Чернюк  Крістіна  та Халявка Юля
Майстрів та умільців с. Вербове: 
Вишивальниці  бісером -Тетяна Георгіївна Голод 
Сидорська Маша,  Юлія  Вячеславівна Сидорська  та Ольга Максимівна Сидорська ,
Валентина Олексіївна Кравченко,
художній  розпис  посуду та по дереву - Яцук Ірина,  яка не тільки малює а й  вишиває,  
роботи з квілінгу та бісеру  від Катерини  Бобкіної,  роботи  газетного  плетіння  від  Харченко Марини Василівни. Ну  і звісно нашого незмінного художника – Яцук Ірини  та  завідуючої  Дорошенко О.І.

Сьогодні  хочеться  пригадати ще  одну  приємну  дату , в липні  наш  танцювальний  колектив  колектив  «Світанок»  буде  відзначати  10  річницю  свого  заснування. Плідною і  незабутньою  була  робота  для  всіх  учасників  нашого  колективу, є зерна  цієї  праці  які  засіяла  Махоніна Валентина  Миколаївна  і  вони  виявилися  родючими,  вже  дають  свої пагони  в нелегкій праці хореографа.  З числа  самого  першого  складу колективу  "Світанок", його випускниця,  Дорошенко Яна вже працює  хореографом у Пологівському РБК. Сьогоднішньому  складу танцювального  колективу  був приємний  сюрприз і привітання  від випускників Дорошенко Яни та Сердюка Олександра слова побажань, та й  звісно як і годиться торт і запалені  свічки додали мрій і  сподівань в майбутнє  нашого  колективу "Світанок", без  якого  не  проходить  жодне  свято. 
Фіналом нашої  зустрічі був виступ : Начальник відділу культури і туризму  Діденко Марина Вікторівна, яка вручила Диплом за ІІ місце у  рейтингу діяльності  клубних  установ Пологівського району за 2018 рік, слова  подяки всім  учасникам, побажання злетів  і натхнення в  творчій  роботі.  Ось такими  талантами багата  наша славетна  земля.  Вже в котре об’єднання та плідна робота доводить, що вся творча сила направлена в одне потужне русло дає гідні плоди, які залишаються в історії становлення  культури нашого Запорізького  краю.  Безкраї  степи, родючі землі , мелодійна пісня  і звичайно  яскрава  вишиванка  все це є ми , все це то моя Батьківщина  де ми є маленькою, але  вагомою часткою нашого минулого і нашого  майбутнього.  Хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й квіти на полотнах! Ми з вами усі - українці, яких об'єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки. 
                                    Миру та  злагоди всім нам!               
                                    Нехай слова і пісні милозвучні                                            
                                    Для вас лунають знов і знов,                                           
                                    Хай будуть в серці нерозлучні  
                                    Добро, надія, віра і любов!






















































                                          















Немає коментарів:

Дописати коментар